Aranymetszés tényleg röviden

          Az aranymetszés tulajdonképpen arány. Szabálya az, hogy a kisebbik részarány a nagyobbikhoz egyenlő a nagyobbik rész és az egész arányával. Az ókorban megrögzötten keresték a tökéletes szépséget, és úgy gondolták, hogy az az arányosságban, egyensúlyban és harmóniában található meg. Az emberi test aranymteszéspontja a köldök.

          Az aranymetszés arányának kifejezését egy olasz természettudós munkája alapján ismerjük: Fibonacci (1170 k.-1250). A Fiboncci számsor törvénye az, hogy mindegyik szám az előtte lévő kettőnek az összege, és az egyestől indul ki.

          1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144,233,377,610,987,1597,2584, ... stb.

          A Fibonacci számsor jellemzi a fenyőtobozon elhelyezkedő spirálvonalak rendszerét, az eszterláncfű, szegfű, margaréta és napraforgó esetében is ugyaneszerint a számsor szerint rendeződik a virág termője és porzója.

          A szabályos természeti formákban a 120 fokos szög nagyon gyakran fordul elő. Példa erre a zsiráfbőr, a teknőshéj mintája és a szappanbuborékok összekapcsolódása.

A Nautilus héjának spirál mintája követi az aranymetszés szabályát

 

Ez pedig a Czibulka féle aranymetszés kibővítve. Van hasonlóság :)

 

Példák a zenéből

          A klasszikus zenében a dallamok áltlában szimmetrikusan tagolódnak, vagyis két ütemre két ütem, négy ütemre négy ütem felel. Innen van a dallam klasszikus aránya, egyensúlya és ritmusa.

          Bartók Béla zenéjében gyakori annak a hangzattípusnak az előfordulása, ami csupa Fibonacci sejtből épül fel. Vagyis az akkord minden hangjához megszólal a 2,3,5 és 8-as hangköz. Az aranymetszés legelemib zenei megnyilvánulása a népzenéből jólismert pentatónia, akkor mégiscsak igaza volt Bartóknak: "A népzene a természet tüneménye,... ugyanazzal a szerves szabadsággal fejlődött, mint a természet egyéb élő szervezetei: a virágok, az állatok..."

                    Aranymetszés egyszerűen

Oldalmenü
Szavazás
Miről szeretnétek olvasni?
Színek
Művészek
Híres szobrok/festmények
Legendák,történetek
Népművészet (Csak azt ne! - a szerk.)